Welcome to MEDIFIRST

Πρόληψη: όταν γίνει συνήθεια, σώζει ζωές

Μέχρι και 5 χρόνια περισσότερης και καλύτερης ζωής κερδίζουμε πραγματοποιώντας τον συστηματικό προληπτικό έλεγχο που ταιριάζει στο φύλο και την ηλικία μας. Βρίσκοντας χρόνο για τον γιατρό, δημιουργούμε χρόνο για τον εαυτό μας.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να κάνουν δεκάδες άλλα πράγματα από το να επισκεφθούν το γιατρό τους και στη συνέχεια να κάνουν όλα τα δέοντα check ups, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν την αξία της πρόληψης και δίνουν προτεραιότητα στις ιατρικές τους επισκέψεις. Όχι άδικα μιας και η καλή υγεία είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτιστούν με ασφάλεια οι στόχοι της ζωής μας, οι καλές στιγμές με φίλους και οικογένεια, η καριέρα αλλά και η απόλαυση του ελεύθερου χρόνου.
Η έγκαιρη πρόληψη αποτελεί κατάκτηση για τΗ έγκαιρη πρόληψη αποτελεί κατάκτηση για το πώς αντιλαμβανόμαστε και ιεραρχούμε την υγεία, επομένως και τον ίδιο μας στον εαυτό.
Ο προληπτικός έλεγχος θα μας καθησυχάσει πως όλα βαίνουν καλά ή θα μας αποκαλύψει έγκαιρα τα σοβαρά νοσήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε χωρίς καθυστέρηση.
Με λίγα λόγια μας δίνει περισσότερο και καλύτερο χρόνο ζωής.
Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για να κερδίσει κανείς έως και πέντε περισσότερα χρόνια ποιοτικής ζωής. όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμ Το check up, όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τον εξατομικευμένο έλεγχο, στοχεύει στη διάγνωση της κατάστασης της υγείας μας ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Εξάλλου είναι αρκετές οι περιπτώσεις νοσημάτων που δε συνοδεύονται από τις ανάλογες ενδείξεις. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για ασθένειες οι οποίες μπορούν να διαγνωστούν σε προχωρημένα στάδια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της περίπτωσης είναι η υπέρταση, η οποία όχι μόνο μπορεί να στερήσει χρόνια από τον οργανισμό αλλά επιπλέον η διάγνωσή της μπορεί να προλάβει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών καρδιολογικών νοσημάτων, της πλέον συχνής δηλαδή περίπτωσης νοσημάτων στη χώρα μας. οστηρίζουν οι ειδικοί, η σημαντική μείωση εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως, συνδέεται άμεσα με την έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης. Στις ΗΠΑ, χαρακτηριστικά, η μείωση το καρδιοεγκεφαλικών επεισοδίων έχει μειωθεί στο μισό.
Μια ακόμα πάθηση στην οποία αποδεδειγμένα συντελεί ο περιοδικός έλεγχος, είναι η αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς πρόκειται για ακόμα μια ασθένεια στην οποία η διάγνωση συχνά γίνεται αφού έχει προκληθεί βλάβη στον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο η έγκαιρη διάγνωση των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα του ατομικού περιοδικού προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς μπορούν να ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που παρουσιάζεται συχνά στις γυναίκες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια γυναίκα που κάνει συστηματικά μαστογραφία μειώνει κατά 25-30% τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του μαστού.
Αντίστοιχα στους άνδρες, ο προληπτικός έλεγχος, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη αφού είναι πολύ πιο εύκολο να θεραπευθεί αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, πριν εξαπλωθούν δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα και σε άλλα μέρη του σώματος. Επειδή ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει κανένα σύμπτωμα σε πρώιμα στάδια, εάν δεν γίνεται προληπτικός έλεγχος η διάγνωση θα γίνει από τα συμπτώματα των μεταστάσεων.
Μιλώντας σήμερα για την πρόληψη και τον εξατομικευμένο περιοδικό έλεγχο που πρέπει να κάνουμε, ουσιαστικά μιλάμε για ένα πραγματικό “δώρο” στον εαυτό μας. Μέσω της συστηματικής εξέτασης δεν κερδίζουμε μόνο το σήμερα αλλά φροντίζουμε για το αύριο!

Χρήσιμα άρθρα

Καλό καλοκαίρι ...χωρίς απρόοπτα!

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών, το φετινό καλοκαίρι το περιμένουμε με μεγαλύτερη λαχτάρα από ποτέ! Για να το απολαύσουμε ξέγνοιαστα, είναι ώρα να μάθουμε πώς προστατευόμαστε και πώς αντιμετωπίζουμε εκείνους τους μικρούς (ή μεγαλύτερους) ...

Περισσότερα

Covid-19

Μάθε για την λειτουργία των Πολυϊατρείων MEDIFIRST.

Περισσότερα

Όλα τα απλά βήματα για την πρόληψη του Διαβήτη Τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας, μειώνοντας κατακόρυφα την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής. Τα καλά νέα είναι πως μπορούμε να τον αποτρέψουμε!

Περισσότερα

Πρόληψη: όταν γίνει συνήθεια, σώζει ζωές

Μέχρι και 5 χρόνια περισσότερης και καλύτερης ζωής κερδίζουμε πραγματοποιώντας τον συστηματικό προληπτικό έλεγχο που ταιριάζει στο φύλο και την ηλικία μας. Βρίσκοντας χρόνο για τον γιατρό, δημιουργούμε χρόνο για εμάς.

Περισσότερα

Θα μας βρείτε:

Αττική, Περιστέρι