Γράφουν οι:
- Γεώργιος Βοΐλας, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Εξειδικευμένος στη Ρινοχειρουργική, Διευθυντής Ενδοσκοπικού Ω.Ρ.Λ. Τμήματος Αθηναϊκής Mediclinic
- Δρ. Ιωάννης Θρ. Ντούντας, Οφθαλμίατρος, Χειρουργός Κόγχου Βλεφάρων και Δακρυϊκής Συσκευής, Συνεργάτης Αθηναϊκής Mediclinic
Ποια είναι η συχνότερη αιτία του
Η συχνότερη αιτία εξόφθαλμου είναι η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (νόσος του Graves). Το 50% των ασθενών με νόσο Graves παρουσιάζουν συμπτώματα στο ένα ή και στα δύο μάτια, τα οποία στο 75% των περιπτώσεων εμφανίζονται μέσα στο πρώτο έτος πριν ή μετά τη διάγνωση.
Η χειρουργική της αποσυμπίεσης στη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια αποτελεί τη μοναδική επιλογή σε ασθενείς που η όρασή τους κινδυνεύει άμεσα εξαιτίας συμπιεστικής οπτικοπάθειας (συμπίεση του οπτικού νεύρου) ή σοβαρής κερατοπάθειας από έκθεση (πολύ επικίνδυνη για την όραση), που δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητική φαρμακευτική αγωγή. Η χειρουργική αυτή τεχνική χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις ασθενών χωρίς σοβαρό βαθμό συμπιεστικής οπτικοπάθειας ή κερατοπάθειας από έκθεση, οι οποίοι όμως υποφέρουν από αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική τους υγεία. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ασθενείς με οφθαλμοπάθεια του Graves και με τα βασικά κλινικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν, όπως πρόπτωση, ανάσπαση βλεφάρων ή διπλωπία, ήδη δοκιμάζονται στο επίπεδο της ψυχικής τους υγείας.
Σύγχρονη χειρουργική μέθοδος
Η χειρουργική αυτή μέθοδος έχει εξελιχθεί σημαντικά στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών. Η χειρουργική αντιμετώπιση της συμπιεστικής οπτικοπάθειας στη νόσο του Graves έχει ως στόχο την ανακούφιση του οπτικού νεύρου από την πίεση που υφίσταται ειδικά στην κορυφή του κόγχου από τους διογκωμένους, λόγω της φλεγμονής, εξοφθάλμιους μύες. Σήμερα, η ισορροπημένη αποσυμπίεση κόγχου (balanced orbital decompression) επιτυγχάνεται διαμέσου της πλάγιας κογχοτομής για την αφαίρεση του έξω τοιχώματος του κόγχου (εξωτερική τομή) και σε συνδυασμό με ενδοσκοπική ενδορινική προσπέλαση για την αφαίρεση του έσω τοιχώματος του κόγχου, προσφέροντας τον καλύτερο διεγχειρητικό έλεγχο (π.χ. αποφυγή τρώσης ηθμοειδών αρτηριών), ελεγχόμενο εύρος διάνοιξης του τοιχώματος, πολύ καλή αποσυμπίεση της κορυφής του κόγχου, με ταυτόχρονη απουσία μετεγχειρητικών ουλών.
Η Αθηναϊκή Mediclinic παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και εφαρμόζει από το 2008, με τη συνεργασία ειδικευμένου οφθαλμίατρου και ενδοσκόπου ωτορινολαρυγγολόγου, τη συγκεκριμένη τεχνική με μεγάλη επιτυχία.