Γράφει ο:
Νικόλαος Σαλαμέτης, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικού Τμήματος Αθηναϊκής Mediclinic
Ενημερωθείτε για την ζωτική σημασία των τακτικών εξετάσεων
Ο καρκίνος παχέος εντέρου (ΚΠΕ) είναι μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στον Δυτικό κόσμο, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μετά από τους καρκίνους των πνευμόνων, του προστάτη και του μαστού. Περίπου 4-6% του πληθυσμού θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτή τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική: όταν ανιχνεύεται νωρίς, η πενταετής επιβίωση αγγίζει το 90%. Ωστόσο, αν η διάγνωση καθυστερήσει, το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται, μην ξεπερνώντας το 40%.
Ποιες είναι οι αιτίες
Τα αίτια του καρκίνου είναι άγνωστα. Πιθανά συμμετέχουν περιβαλλοντικοί, γενετικοί και κληρονομικοί παράγοντες. Η συχνότερη προκαρκινική κατάσταση είναι οι πολύποδες του παχέος εντέρου που είναι καλοήθεις όγκοι και προβάλλουν εντός του εντερικού αυλού. Μερικοί εξ αυτών (συνήθως τα αδενώματα) σε 5-10 χρόνια θα εξελιχθούν σε καρκίνο.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό εάν έχει αίμα στα κόπρανα, ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία, πόνους στην κοιλιά, φουσκώματα, αλλαγή στη συνήθεια των κενώσεων και αίσθημα τεινεσμού ή αίσθημα ατελούς κένωσης.
Η πρόληψη του καρκίνου γίνεται
- Με σωστή διαχείριση περιβαλλοντικών παραγόντων και συνηθειών: αποφυγή καπνίσματος, αποφυγή παχυσαρκίας, αυξημένη λήψη φρούτων, λαχανικών ή αποφυγή κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους και η σωστή χρήση ασπιρίνης.
- Με ειδικές εξετάσεις που είναι η κολονοσκόπηση, η ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, ο βαριούχος υποκλυσμός και η αξονική κολονοσκόπηση.
Η κολονοσκόπηση έχει την μεγαλύτερη ευαισθησία και ακρίβεια από όλες τις μεθόδους. Μετά από επιμελή καθαρισμό του εντέρου χορηγείται καταστολή και αναλγησία για να εξετασθεί ανώδυνα όλο το παχύ έντερο. Υπάρχει η δυνατότητα λήψης βιοψιών από ύποπτες βλάβες και η ριζική αφαίρεση μικρού ή μεσαίου μεγέθους πολυπόδων.
Οι προληπτικές εξετάσεις αφορούν
- Άτομα με οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνο παχέος εντέρου.
- Άτομα με οικογενειακό ιστορικό κληρονομικού παχέος εντέρου σε ηλικία μικρότερη των 25 ετών ή κληρονομικού συν δρόμου οικογενούς πολυποδίασης.
- Άτομα με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο παχέος εντέρου (Ελκώδης κολίτιδα, Νόσος Crohn).
- Όλα τα άτομα ηλικίας 50 ετών με ή χωρίς συμπτώματα.
Η τακτική παρακολούθηση και οι προληπτικές εξετάσεις είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα κατά του καρκίνου. Στο Ενδοσκοπικό Τμήμα της Αθηναϊκής Mediclinic, παρέχουμε ένα πλήρες φάσμα εξειδικευμένων εξετάσεων, διασφαλίζοντας ότι λαμβάνετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.