Γράφει ο:
Παναγιώτης Παπάζογλου, Καρδιολόγος, Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος Αθηναϊκής Κλινικής
Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται
Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, με πρωτοβουλία οργανώσεων προστασίας των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι οι δομικές ανωμαλίες της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων που εμφανίζονται κατά τη γέννηση. Οι αιτίες μπορεί να είναι γενετικές, περιβαλλοντικές (π.χ. λοιμώξεις, χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) ή συνδυασμός αυτών των παραγόντων.
Συχνότητα και γεωγραφική διακύμανση
Είναι οι συχνότερες συγγενείς ανωμαλίες, με συχνότητα 9 ανά 1.000 γεννήσεις παγκοσμίως, παρουσιάζοντας σημαντική γεωγραφική διακύμανση. Αν και ο αριθμός γεννήσεων με συγγενείς καρδιοπάθειες μειώνονται στις δυτικές και αναπτυγμένες κοινωνίες χάρη στην προγενετική διάγνωση και στις διακοπές της κύησης, η συνολική επίπτωση παγκοσμίως αυξάνεται.
Από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή
Σήμερα οι συγγενείς καρδιοπάθειες δεν αφορούν μόνο την παιδική ηλικία. Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην ιατρική, τη χειρουργική και την τεχνολογία, πάνω από το 90% των νεογνών που γεννιούνται με κάποια συγγενή καρδιοπάθεια θα φτάσουν στην ενήλικη ζωή, γεγονός που τις καθιστά σημαντική πρόκληση για τη σύγχρονη καρδιολογία, αφού ο αριθμός των ενήλικων ασθενών πλέον υπερβαίνει τον αριθμό των παιδιατρικών ασθενών.
Κατηγορίες συγγενών καρδιοπαθειών
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες ταξινομούνται ανάλογα με τη βαρύτητά τους σε ήπιες (π.χ. δίπτυχη αορτική βαλβίδα, μικρή μεμονωμένη μεσοκολπική ή μεσοκοιλιακή επικοινωνία), μέτριας βαρύτητας (π.χ. ανώμαλη έκφυση στεφανιαίων αρτηριών ή των πνευμονικών φλεβών, τετραλογία Fallot), ή σοβαρής βαρύτητας (π.χ. ατρησία πνευμονικής αρτηρίας, μονόχωρη κοιλία) ανάλογα με την επίπτωση που έχουν στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα και τα κλινικά ευρήματα ποικίλλουν ανάλογα με τη βαρύτητα της καρδιοπάθειας. Μπορεί να παραμείνουν αδιάγνωστες κατά τη διάρκεια της ζωής ή να διαγνωσθούν σε προχωρημένη ηλικία επειδή δεν προκαλούν σημαντική επιβάρυνση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μπορεί να εμφανισθούν με ένα απλό φύσημα, μπορεί να εμφανισθούν όμως και με κυάνωση, δύσπνοια, συγκοπτικά και λιποθυμικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια, λοιμώξεις, ή διαταραχές στην ανάπτυξη του παιδιού.
Διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση
Η διάγνωση, η αντιμετώπιση και η παρακολούθηση ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες απαιτούν παραπομπή σε ειδικά κέντρα που ειδικεύονται στις παθήσεις αυτές. Η συνεργασία παιδιάτρων, παιδοκαρδιολόγων και παιδοκαρδιοχειρουργών είναι απαραίτητη για τη σωστή αντιμετώπιση και συμβουλευτική. Ο αυξανόμενος αριθμός των ασθενών που φτάνουν στην ενήλικη ζωή απαιτεί απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα επίπεδα δραστηριότητας, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τις πιθανότητες προβλημάτων σε πιθανή κυοφορία σε γυναίκες και γενικά στη διατήρηση ικανοποιητικής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς αυτούς.
Η κατάσταση σήμερα
Οι συγγενείς καρδιοπάθειες παραμένουν μια σημαντική πρόκληση ακόμα και για τις σύγχρονες κοινωνίες. Ο προγενετικός έλεγχος και η εμβρυική υπερηχοκαρδιογραφία έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται με κάποια ανωμαλία, ενώ παράλληλα έχουν συμβάλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση μετά τη γέννηση. Σήμερα, οι ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν περισσότερο αλλά και με πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, η Αθηναϊκή Mediclinic και τα Medifirst προσφέρουν:
Kαρδιολογική εξέταση & ηλεκτροκαρδιογράφημα στην προνομιακή τιμή των 20€.
📅 Ισχύει: 14 Φεβρουαρίου – 7 Μαρτίου
Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας σε μία από τις παρακάτω μονάδες υγείας που σας εξυπηρετεί:
- Αθηναϊκή Mediclinic: 2106475000
- Medifirst Αμαρουσίου: 2111054900
- Medifirst Αργυρούπολης: 2109919222
- Medifirst Περιστερίου: 2111075300