Χειρουργικές επεμβάσεις μίας ημέρας: Η σύγχρονη ιατρική προσέγγιση για αποτελεσματική νοσηλεία και θεραπεία

Περιεχόμενα άρθρου

Γράφει ο:
Παναγιώτης Αντωνίου, Γενικός Χειρουργός, Συνεργάτης Αθηναϊκής Mediclinic


Δεν διανυκτερεύετε στην κλινική, αλλά επιστρέφετε στο σπίτι σας την ίδια μέρα

Η χειρουργική χωρίς νοσηλεία και διανυκτέρευση στο νοσοκομείο δεν είναι μια καινούρια θεωρία. Εδώ και αιώνες, οι επεμβάσεις πραγματοποιούνταν εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι εξελίξεις στις χειρουργικές μεθόδους και στα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και τα αναισθητικά, σε συνδυασμό με τις μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες, επέτρεψαν τη διενέργεια όλο και πιο περίπλοκων επεμβάσεων σε εξειδικευμένα τμήματα νοσοκομείων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους και της διάρκειας νοσηλείας, την ανάγκη για περισσότερο προσωπικό και τις μεγάλες λίστες αναμονής.

Μέχρι τη δεκαετία του ‘70 λίγοι χειρουργοί έπαιρναν το ρίσκο για χειρουργική αντιμετώπιση σε εξωνοσοκομειακή βάση. Από τότε μέχρι σήμερα και αναθεωρώντας τις απόψεις αυτές, ένα μεγάλο ποσοστό των θεραπειών πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και στη Δ. Ευρώπη σε εξωνοσοκομειακή βάση. Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες η τάση αυτή δεν ακολουθείται με τον ίδιο ρυθμό.

Νέες τεχνικές και τεχνολογικές καινοτομίες για καλύτερα αποτελέσματα και ταχύτερη ανάρρωση

Συμπληρώθηκαν ήδη στη χώρα μας 20 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, παρ’ όλα αυτά η χειρουργική κοινότητα δεν σταματάει εδώ. Με την βοήθεια της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας βρίσκει χειρουργικές τεχνικές που ελαχιστοποιούν όλο και περισσότερο τον μετεγχειρητικό πόνο, μειώνουν τις χειρουργικές ουλές, τη διάρκεια νοσηλείας και προσφέρουν στον ασθενή ίαση και ταχύτατη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι τεχνικές αυτές είναι η μικρολαπαροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση μέσω μοναδικής οπής. Οι ουλές είναι σχεδόν αόρατες και ο πόνος μειώνεται στο ελάχιστο σε σχέση με την κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική. Οι εξελίξεις και βελτιώσεις στις οπτικές ίνες, στα συστήματα καμερών, στα νεώτερα, πιο εργονομικά και ακόμη μικρότερα λαπαροσκοπικά εργαλεία, οι υψηλής ευκρίνειας οθόνες και τα ρομποτικά συστήματα επέτρεψαν στους χειρουργούς να εκτελούν όλο και πιο σύνθετες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σήμερα λοιπόν μπορούμε να εκτελούμε ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων βραχείας νοσηλείας (Day Clinic), όπως χολοκυστεκτομή, σκωληκοειδεκτομή, αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, βιοψία ενδοκοιλιακών οργάνων, αφαίρεση κύστεων ωοθηκών, ερευνητική λαπαροσκόπηση, κ.λπ. με την τεχνική της λαπαροσκόπησης χωρίς επιπλοκές. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί χειρουργοί ακόμα και σήμερα δηλώνουν απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν την τεχνική αυτή είτε λόγω ελλιπούς πληροφόρησης, είτε φόβου του ασθενούς για πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη χρήση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού το μέλλον της εξωνοσοκομειακής χειρουργικής πρακτικής φαντάζει πολλά υποσχόμενο.

Στα ανωτέρω πλαίσια και ιδιαίτερα στον ευέλικτο ιδιωτικό τομέα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται και στη χώρα μας αυτά τα νέα πρότυπα διαχείρισης των ασθενών, δηλαδή επεμβάσεις με βραχεία νοσηλεία (Day Clinic).